NL
| EN


ZELF GEÏNITIEERD         IN OPDRACHT         OVER        CONTACTSeeing from a Distance 


Online co-creatie 

Online kunstenaars residentie in Matsudo, Japan

Expositie in QWERTY Gallery, Matsudo, 2020

︎


Als gevolg van de pandemie leven we dit jaar met een nieuwe discipline: Afstand. We leven, werken en communiceren plots anders dan voorheen. De wens om dicht bij elkaar te zijn is plots een riskante impuls. ‘Afstand’ creëert een nieuw perspectief op al bestaande discussies over de definitie van vrijheid, intimiteit en verbondenheid.

Dit geldt ook voor onze residentie. Begin 2020 begonnen ontwerper Willie Wong en ik samen te werken met kunstenaars organisatie PARADISE AIR in Matsudo. Het plan was om een kunstenaarsresidentie te houden in Matsudo, maar de situatie veranderde snel en vroeg ons om afstand te bewaren. Een afstand van 9.343 kilometer om precies te zijn. Zo'n enorme ruimte kon alleen met verbeelding worden gevuld.

We probeerden de stad voor te stellen die we niet mochten bezoeken: Hoe voelt het om daar op straat te lopen? Hoe denken de mensen daar? Hoe denken ze over hun leven? Uit deze vragen ontpopte een wens: We wilden Matsudo en de mensen in Matsudo van een afstand documenteren in deze periode van Covid-19.

De residentie werd online gehouden, als een experiment, en bestond uit drie workshops. Elke workshop vond plaats op een zondag in oktober 2020. Allereerst stelde iedereen zichzelf aan elkaar voor aan de hand van de vooroordelen van andere deelnemers, om te begrijpen hoe anderen ons zien. Daarna vroegen de deelnemers om gezichten vast te leggen op straat en in hun woonruimtes. Daarnaast vroegen we ze om naast elk gezicht een interpretatie te geven over hoe deze gezichten zich voelden.

Alle gezichten zijn als het ware kleine creaties, reflecties van de maker. Door te weten hoe de makers zich voelden, konden we een beeld vormen van Matsudo en hoe deelnemers beïnvloed werden door de stad.

Het project werd gepresenteerd in een interview door Design Talks Plus, NHK WORD-JAPAN en tijdens het symposium AIR on air door Villa Kujoyama, Goethe-Institut Villa Kamogawa, Kyoto Art Center en Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.
Deze residentie was georganiseerd door: Paradise AIR
In samenwerking met: Willie Wong
Sponsor: The Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Japan 

Foto’s van de expositie = Foto’s gemaakt door:  Ayami Kawashima / 撮影 川島彩水


Floor Hofman
Maastricht en Eindhoven in Nederland / Taipei en Tainan in Taiwan