NL
| EN


ZELF GEÏNITIEERD         IN OPDRACHT         OVER        CONTACT
De kermis, een doorlopende voorstelling


Subcultuur onderzoek, boek en documentaire, 2015
"De kermis is een heel positief iets. Mensen gaan eigenlijk naar een pretpark, of naar een feestje. Dus iedereen is blij. Contact hebben met de bezoekers is heel leuk. Maar achter de coulissen is het toch wat lastiger." - Diana Hoving Maasakkers, woont en werkt al haar hele leven op de kermis. 

De kermis heeft het moeilijk. Werknemers maken zich zorgen over de teruglopende bezoekersaantallen en de stijgende prijzen van brandstof, elektriciteit en huur. Ondanks hun zorgen werken ze met toewijding. Tijdens het 'kermisseizoen' maken de werkers veel uren. Vaak reizen ze 's nachts naar de volgende plaats, om 's morgens hun kraam te openen en de bezoekers weer vriendelijk te verwelkomen.

Ook ik werd tijdens mijn onderzoek door de meeste werkers hartelijk ontvangen. Twee maanden lang heb ik elke week kermissen bezocht. Op zoek naar verhalen die me een inkijkje konden geven in het leven van de mensen die er werken. Ik sprak met exploitanten, (internationaal) personeel en bezoekers van de kermissen en at af en toe een suikerspin. De cultuur rond de kermissen is een bijzondere met eigen gewoonten, waarden en een eigen taal. De exploitanten zijn trots op hun stand en vastbesloten om hun cultuur in stand te houden.

Floor Hofman
Maastricht en Eindhoven in Nederland / Taipei en Tainan in Taiwan